A combnyaktőrés rizikója.

Miért történik egyre több combnyaktőrés? Hogyan előzheti meg? Mire kell odafigyelni!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Combnyaktőrés "kontra" csontritkulás.

2008.08.04. 14:55 csontegészség

A mozgásszervi betegségek egyre több ídősembert sújtanak. A panaszok egy része civilizációs eredetű, és szoros összefüggést mutat a helytelen, mozgásszegény életmóddal. Némely betegségfajtáknál kimutatható az örökletes hajlam. Időskorban gyakori a csontritkulás.

Ennek kialakulásában szerepe lehet a helytelen táplálkozásnak is. A lakosság körében a leggyakoribb mozgásszervi panaszok az ízületek kopásos tünetei – szögezi le egy betegeknek szóló ismertetőjében dr. Szombati István reumatológus. Az ízületi kopások általában a középkorúaknál jelentkeznek, időskorban súlyosbodnak és gyakoribbá válnak. A kezdetben fájdalom- és panaszmentes porckopás leginkább a nagy ízületekben, illetve a gerinc- és nyaki csigolyáknál észlelhető. Oka a csontokat körülölelő ízületi tok porcos szövetének fokozatos pusztulása.

 

 

Veszélyeztetett sportólok és táncosok.

 

A beteg mozgása folyamatosan gyengébb és fájdalmasabb lesz. A kopásos jellegű ízületi betegségek általában azoknál a középkorúaknál jelentkeznek, akiknek fiatalabb éveiben bizonyos ízületi csoportjaira az átlagosnál nagyobb, hosszan tartó fizikai terhelés hárult. Így például bizonyos sportot űzőknél, a táncosoknál, a kemény fizikai foglalkozást vállalóknál.

Az ízületekre extrém terhelést jelent az elhízás is. Némely születési rendellenesség, vagy sérülés is lehet egy későbbi kopásos folyamat előidézője, de közrejátszhat a betegség megjelenésében az örökletes tényező, a családi halmozódás is. Ami persze nem azonos a „klasszikus” örökletes betegségeknél tapasztaltakkal. A beteg felmenőitől csupán a hajlamot örökli az ízületi betegségekre, annak kialakulásához azonban általában több környezeti és életmódbeli tényezőre is szükség van.

Csontritkulás – a néma járvány

A csontritkulás megjelenésében is szerepet játszhat a családi halmozódás, illetve a páciens neme. Nőknél a változó kor beálltával gyakrabban jelenik meg, mint a férfiaknál. A kor előrehaladtával pedig nő a kockázatuk a panaszok jelentkezésére. A betegség a csonttömeg vesztésével jár: a szervezet csontépítő sejtjei lassabban működnek, mint a lebontók.

A csontritkulást néma járványként is emlegetik, mert éveken keresztül tünetmentesen pusztulnak a csontok, amikor pedig a tünetek jelentkeznek, általában már nagy a baj. A csontok törékennyé válnak, a hát meggörbül, súlyosabb esetben combnyaktörés, csigolyaösszeroppanás következhet be. A betegségnek ebben a fázisában már kevés eredménnyel kecsegtetnek a kezelések, mert a lebomlott csonttömeg visszaépítésére nincs mód.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság szakvéleménye szerint a hazai lakosságnak legalább a 7-10 százaléka lehet érintett a csontritkulásban. A betegség következményeként évente körülbelül 15 ezer combnyaktörés,főleg az ídőskórban, 20 ezer csuklótáji alkartörés és 30 ezer csigolyatörés történik. A combnyaktörést szenvedettek közül fél éven belül minden negyedik-ötödik elhalálozik. A világstatisztikák szerint évente a Földön több nő hal bele a combnyaktörésbe, mint a mell-, a méhnyak- és a méhtestrákba együttesen.

 

Csontritkulásról és megelőzéséről a http://csontritkulás.blog.hu/oldalon olvashatsz bővebben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://combnyaktores.blog.hu/api/trackback/id/tr95600045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása